گنو (GNU) چیست؟
گنو سیستم عاملی با نرم افزار آزاد است، یعنی در واقع به آزادی عمل کاربران احترام میگذارد. توسعه گنو موجب شده است تا بتوان از کامپیوتر بدون استفاده از نرم افزاری که حقوق کاربر را پایمال کند استفاده کرد.
جنبش نرم افزار آزاد چیست؟
کمپین جنبش نرم افزار آزاد به دنبال حمایت از کاربرانی است که خواهان آزادی ناشی از نرم افزار آزاد هستند. نرم افراز آزاد، کاربران خود را تنها در محدوده محاسبات خود کنترل میکند. درحالیکه نرم افزارهای غیر آزاد کاربران خود را تحت نفوذ توسعهدهنگان نرم افزار قرار میدهد. توضیحات فیلم را مشاهده کنید.
نرم افزار آزاد چیست؟
نرم افزار آزاد به معنای آزادی کاربران در حق استفاده، کپی، توزیع، مطالعه، تغییر و بهبودی نرم افزار است.
نرم افزار آزاد در مقوله آزادی عمل قرار میگیرد نه قیمت. برای درک این مفهوم “آزاد” را در معنای “آزادی بیان” در نظر بگیرید نه در معنای “نوشیدنی رایگان”.
بطور دقیقتر، نرم افزار آزاد یعنی کاربران برنامه دارای چهار آزادی عمل اساسی هستند:
- آزادی در اجرای برنامه بنا به خواست و هدف خود (آزادی صفر)
- آزادی در مطالعه کارکرد برنامه و تطبیق آن با نوع نیاز خود (آزادی ۱)
– پیش شرط بخش بالا، دسترسی به کد منبع است. - آزادی در توزیع مجدد نسخهها به نسخههای نزدیک به خود برنامه (آزادی ۲)
- آزدی در بهبود برنامه و منتشر کردن این بهبودی برای همگان، بطوریکه همهی جامعه از آن بهرهمند شوند (آزادی ۳)
– پیششرط بخش بالا، دسترسی به کد منبع است.
توسعه در فناوری و استفاده از شبکه در مقایسه با آنچه در ۱۹۸۳ وجود داشت، خود موجب اهمیت بیشتر این نوع آزادیها شده است. امروزه جنبش نرم افزار آزاد فراتر از توسعه سیستم گنو است.
اطلاعات بیشتر درمورد گنو:
گنو سیستم عاملی مشابه به یونیکس است. یعنی سیستم عاملی متشکل از برنامههای بسیاری نظیر:
اپلیکیشنها، کتابخانهها، ابزارهای توسعه، و حتی بازیها. ایجاد گنو از ژانویه ۱۹۸۴ تحت عنوان پروژه گنو آغاز شد. بسیاری از برنامهها از پروژه گنو نشات گرفتند که ما آنها را پکیجهای گنو مینامیم.
گنو یک مخفف بازگشتی از GNU’s Not Unix است. GNU بصورت گنو تلفظ میشودو یک کلمه یک بخشی است.
برنامه در سیستم شبیه یونیکس که منابع ماشینی به خود اختصاص داده و با سخت افزار در ارتباط است، “کرنل” نامیده میشود(کرنل=هسته). گنو معمولا با یک کرنل استفاده شده که لینوکس مینامند. ترکیب فوق سیستم عامل گنو/لینوکس است. گنو/لینوکس میلیونها کاربر دارد، که بسیاری به اشتباه آنرا لینوکس میخوانند.
کرنلِ خودِ گنو، هرد (Hurd) در ۱۹۹۰ (قبل از شروع لینوکس) آغاز به فعالیت کرد. داوطلبان خواهان ادامه توسعه هرد شدند چرا که درواقع یک پروژه فنی جالب محسوب میشد.
مطالب خیلی جالبی بود. ممنون